Мъдростта на времето

7 урока за живота от Марк Твен!
1. Спри да се тревожиш
“Мислил съм си за доста ужасни неща през живота си, повечето, от които никога не се случиха”
Ние кръжим около живота си мислейки за събития, които никога няма да се случат. Притесняваме се, ужасяваме се, страхуваме се за неща, които никога не са се случили и вероятно никога няма да се случат. Нашите умове са извън контрол.
Главите ни са пълни с негативни мисли, които нямат нищо общо с действителността, дори да си мислите че имат! Премахването на лошите мисли е възможно. Не е никак лесно, но си струва усилието.
2. Майната му на сигурността
“След 20 години ще бъдете по разочарован от нещата, които не сте направили, отколкото от тези, които сте направили. Така че вдигнете котвата! Отплавайте далеч от безопасното пристанище. Хванете попътния вятър с вашите платна. Не се страхувайте! Изследвайте, Мечтайте, Откривайте…”
Искаме безопасност. Искаме да бъдем сигурни, но най-добрия опит в нашия живот, който можем да придобием е когато се откажем от тези понятия като сигурност и безопасност. Да тръгнем в посоката на това, което наистина искаме, независимо дали се чувстваме в безопасност или не!
Често се борим с това сами. Резултата почти винаги е да спрем да правим това, което сме започнали, тъй като не се чувстваме сигурни. Познато ви е нали? Тревожим се твърде много за бъдещето!
В действителност ние не можем да знаем какво ще ни донесе бъдещето. Дори и да имаме милиони в банката още утре можем да ги загубим. Дори и най-богатите хора на света не могат да бъдат сигурни, какво остава за нас…
3. Повтаряш ли лошите случки в главата си отново и отново….?
“Когато хората не ни уважават сме рязко обидени. Но дълбоко в сърцето на този, който ни е убeдил, той не уважава самия себе си”
Представете си, че нещо негативно ви се е случило. Може би някой е казал нещо за вас, за което ти мислиш че е напълно грешно!
Задай си въпрос, колко често в действителност ти си повтаряш наум отново и отново това, което се е случило, когато всичко всъщност е свършило? Колко често се тормозиш по този брутален начин? Аз лично доста често…
Ние не уважаваме себе си повтаряйки лошите мисли и чувства от минали събития, минаващи ви през ума отново и отново. Това ви кара да се чувствате зле и се отразява на околните, включително и на вас/особено на вас/ адски зле!
4. Опрости нещата, раздели ги на малки части
“Тайната да вземеш това, което искаш е просто да започнеш, да стартираш. Тайната да стартираш и да се подготвиш добре е да пречупиш, да нарушиш комплексите си, да разделиш големите задачи на по-малки управляеми задачи и след това да започнеш от първата”
Да вървиш след мечтите си може да те накара да се чувстваш, че все едно трябва да изпълниш някаква огромна, непосилна задача, но това е защото се опитвате да визуализирате нещо в главата, което не може да бъде визуализирано, защото е прекалено голямо, огромно е. Марк Твен е много прав в идеята си да разделяме задачите си на по малки парченца.
Това работи, защото по този начин можете да задържите доста по-лесно образа в главата си на това как би изглеждал крайния резултат. Вместо да мислите нещо от сорта на: “Трябва да започна онлайн бизнес”, по-добре помислете върху това: “Трябва да стартирам свой собствен блог”
Това е, ако искате да отивате все по надалеч по пътя към успеха. Пречупете нещата, смалете ги, опростете ги, за да можете да си ги представите много по лесно. И след това просто ги направете…
5. Когато сте ядосани….
“Когато сте ядосани, бройтe до 4. Когато сте много ядосани теглете наум една майна”
Това е един добър и забавен цитат от Марк Твен наистина, но в същото време той ни изпраща съобщение да не вземаме решения, когато сме ядосани.Хората изглупяват, когато са гневни, това е истината. В повечето случаи единственото, което могат да си причинят да решават проблеми в ядосано състояние е да си създадат още повече проблеми в живота си.
Следващия път когато сте разгневени за нещо бройте до 4 или още по добре до 10, поемете дълбоко въздух и се успокойте. Ако това не помогне ударете му една здрава майна и гаранция, че ще ви стане малко по-добре. Така че гледайте да се успокоите, преспете и вземете вашето решение.
6. Заслужил си, а не си го получил…?
“Не обикаляй наоколо заявявайки, че света ти дължи добър живот. Света не ти дължи нищо. Той беше тук първи…”
Имал ли си някога чувството, че заслужаваш нещо, но не го получаваш? Знам че със сигурност си имал такива моменти. Аз ги имам постоянно.
Тази мисъл не ни прави никак добра услуга за съжаление. Дори и да мислим, че сме достойни да получим каквото и да е и въпреки това не го получаваме.
Това усещане ни държи настрана, вместо да ни движи напред. И какво ако нещата не се наредят перфектно? Можете да ги редактирате и да продължите да вървите!
Кой знае, може би това временно отстъпление, няма да е крачка назад, а напротив. Отрицателните събития в живота ни имат склонността да се превръщат в положителни понякога!
7. Кураж
“Куража е съпротивата на страха, неговата устойчивост, майсторството на страха, а не липсата на страх”
Успешните хора не са безстрашни. Никой не е! Лесно е да се смята, че ако се отървеш от страховете си всичко ще се оправи току така, но това е само извинение, за да не започнете.
Винаги ще има поне капчица страх, когато се гмуркате в неизвестното. Не се оставяйте това да ви спре, а вместо това използвайте страха като гориво, което да ви движи напред към успеха!
"Преди да започнеш да осъждаш някой
вземи неговите обувки,мини по неговия път,
пробвай неговите сълзи,усети неговата болка
и когато се спънеш във всеки камък на пътя,
в който той се е спънал...
Чак тогава можеш да му кажеш как да живее живота си."
Винаги помни, че всичко е хубаво, когато е ново. 
Само приятелството е хубаво, когато е старо!
Ако човек иска да бъде щастлив 1 ден - 
трябва да се напие!
Ако човек иска да бъде щастлив 1 седмица - 
трябва да се влюби!
Ако човек иска да е щастлив 1 месец - 
трябва да се ожени!
Ако иска да е щастлив цял живот - 
трябва да има истински приятели!
Кажи това,което мислиш на мъдреца и ще ти бъде благодарен цял живот,кажи истината на глупака и ще те намрази.
Ако си силен променяш живота си както ти искаш, ако си слаб животът променя теб!

Контролирай мислите си,защото се превръщат в думи. Контролирай думите си,защото се превръщат в действия. Контролирай действията си,защото се превръщат в навици. Контролирай навиците си,защото сe превръщат в твой характер. Контролирай своя характер,защото той се превръща в твоя съдба. Превръщаме се в това,което мислим.

Подхранвай мечтите си редовно и за съмненията ти няма да остане място.
Приеми хората и ситуациите в живота ти такива, каквито са и тогава действай. В момента, в който го направиш, ще видиш, че повече нищо не може да те обърка.
Каква е разликата, ако чашата е наполовина пълна или празна? Ето истинския въпрос: ще утоли ли жаждата ви? Това има значение.
КЛЮЧЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО Е ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ВАЖНО Е НЕ КАКВО НИ СЕ СЛУЧВА, А КАК РЕАГИРАМЕ НА ОНОВА, КОЕТО НИ СЕ СЛУЧВА.
Ако не харесвате това, което виждат очите ви, затворете очите си и гледайте със сърцето. Защото сърцето вижда толкова много красота и любов, колкото очите дори не могат да си представят!
Попитали един мъдрец колко вида приятели има.
- Четири - отговорил той.
- Има Приятели като храна - всеки ден ги търсиш.
- Има Приятели като лекарство - търсиш ги само когато са ти нужни.
- Има Приятели като болест - те винаги търсят теб.
- Има Приятели като въздуха - понякога не ги усещаш, но са винаги с теб!
Разликата между умните и мъдрите хора, е че умните хора могат да излезнат от всяка лоша ситуация, а мъдрите не попадат в нея. 
Никой ЧОВЕК няма право да се бърка в твоя живот, да клюкари и интриганства за теб...никой няма право да те наранява...никой няма право да не те харесва, след като не той те е създал и възпитал...никой няма право да се опитва да те РАЗДЕЛЯ с ЛЮБИМИЯ ЧОВЕК, защото ВСИЧКО В ТОЗИ ЖИВОТ СЕ ВРЪЩА. КАКТО СЕ ДЪРЖИШ С ХОРАТА, КАКВОТО ПРАВИШ НА ТЯХ - ЕДИН ДЕН ТОВА ЩЕ ТИ СЕ СЛУЧИ И НА ТЕБ !!! ако днес направиш някой НЕЩАСТЕН - утре ти ще си НЕЩАСТНИЯТ!
Една много красива поговорка гласи- Ако обичаш някой, заради красотата му, не е любов, а желание!! Ако обичаш някой, заради интелигентността му, не е любов, а възхищение!! Ако обичаш някой, защото е богат, не е любов, а интерес!! Ако обичаш някой и не знаеш защо... това е любов... трябва да знаеш да обичаш без да губиш нищо в замяна.
Разбрах, че истината не винаги провокира истина.
Разбрах, че директността ми не винаги е разбрана, камо ли желана.
Разбрах, че умните хора по-малко говорят и повече слушат
Не наранявай някого,защото са те наранили.Не обичай някого,само защото те обича. Не съжалявай за грешките,които са донесли миг щастие. Давай всичко, което можеш. Дори и да боли отвътре. Давай. Раздавай се целия. Не мисли за резултата. Прави го от сърце. И прости на тези, които са те засегнали.Защото ВСИЧКО се връща !
За да почувстваш цената на това, което притежаваш, представи си, че си го изгубил!!!
Любовта прощава или всичко, или нищо

Ако искаш да се почувстваш богат, просто преброй всички свои неща, които не си купил с пари

Умният човек не вярва на всичко което чуе, не казва всичко, което знае, и не харчи всичко което има.

Мъдър е не онзи, който знае всичко, а който знае необходимото.

"Виждаме нещата не според това, какви са те, а според това, какви сме ние"
"За да чуеш, трябва да мълчиш."
"Имаме две уши и една уста, та повече да слушаме и по-малко да говорим." 
"Глупаците се учат от своите грешки, а мъдрите - от грешките на другите." 
"Научи се да слушаш! Понякога шансът чука много тихо на вратата." 
Глупости правят умните хора. За останалите е ежедневие.
Който се смее вместо да беснее е винаги по-силният.
Добрите приятели са като звездите, не винаги ги виждаш, но винаги знаеш, че ги има.
Понякога е по-добре да си държиш устата затворена, за да те мислят за глупак, отколкото да я отвориш и да го докажеш.
Aко не умееш да говориш, научи се да мълчиш.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg